Mr. Spong: OM Suriname speelt bedenkelijke rol

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 16 apr – De rol van het Surinaamse Openbaar Ministerie in het proces rond de decembermoorden, is op zijn minst bedenkelijk. Dit stelde de Nederlandse advocaat Gerard Spong tijdens een bijeenkomst in Amsterdam, Nederland. Procureur-generaal Subhas Punwasi en auditeur-militair Roy Elgin zouden zich niet opstellen als vervolgingsambtenaren. Volgens een verslag van de Ware Tijd sprak Spong zelfs van “verraad aan de rechtsstaat.”

Beide functionarissen zouden zich tegen de krijgsraad keren. Volgens Spong hebben de twee tijdens een onderhoud een gerichte strategie uitgestippeld voor de laatste krijgsraadzitting. De krijgsraad mocht hoe dan ook niet tot een eindoordeel komen. Vandaar ook het voorstel van Elgin om het strafproces uit te stellen. Dat moet net zo lang er geen oordeel komt van het nog in te stellen Constitutioneel Hof. Het Hof moet de onlangs ingevoerde amnestiewet toetsen.

Spong ziet de strategie als een middel om de krijgsraad een hak te zetten. De twee zouden hebben voorzien dat de raad de wet zou negeren. De strafpleiter zegt nu een illusie armer te zijn. Ooit gaf hij de vervolging in Suriname nog het voordeel van de twijfel. Spong heeft als adviseur van de regering Venetiaan, ooit aanbevolen de verdachten van de moorden aan te houden. Het zou Punwasi zijn die zich daar met hand en tand tegen verzette.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.