PARAMARIBO/AMSTERDAM – “Kwakoe kan bijna niet meer stuk. Het was happiness and shine all the way”, zegt de organisatie, stichting Kofoe,   over  het eerste weekend van het Kwakoefestival. “De opkomst was bijzonder goed en het weer  fantastisch”.

Opgedirkte festivalbezoekers kwamen van heinde en verre om te genieten van het internationale multiculturele festival voor jong en oud. Ondertussen meldden zich de genodigden, waaronder het stadsdeelbestuur en raadsleden van het stadsdeel Zuidoost. Er waren toespraken van  onder andere stadsdeelwethouder Muriel Dalglisch, de consul-generaal van de Republiek Suriname Roy Lieuw A Sie, de ambassadeur van de Republiek Suriname, Wilfred Christopher, en last but not least de voorzitter van Stichting Kofoe, Ricardo Verweij. Het Kwakoe-koor onder leiding van Sisa Florance bracht enkele nummers ten gehore.

‘Kwakoe is forever

Alle sprekers waren vol lof over 37 jaar Kwakoe. Het Kwakoefestival begon in 1975 als een voetbaltoernooi. Dertig jaar later is het festival uitgegroeid tot een internationale gebeurtenis “waar je niet om heen kunt”.

De host van vandaag was Kitty Balker, eigenaar van The Miss Kitty Show. Na het informatieve gedeelte vertrokken de bezoekers, onder begeleiding van Faja Rhythm Brassband, en de genodigden naar het voetbalveld voor de aftrap van de eerste wedstrijd. De aftrap werd gedaan door ambassadeur Christopher, die de bal passte naar  Dalglisch waarna zij het doorpasste naar de aanvoerdersvan beide teams.

‘Feel Kwakoe’

Op deze zonnige zondag waren er vele bezoekers aanwezig op het festivalterrein en het werd ook steeds drukker op het Kwakoe- festivalterrein. Sommige mensen kwamen naar een specifiek onderdeel kijken, anderen wandelden en weer anderen kwamen speciaal voor het eten. Na het officiële gedeelte werden jong en oud lekker bezig gehouden met de muziekformatie Corona Band. Dat was schudden en gillen in de stampvolle manifestatietent.

Cultuurtent

Hier treden vooral formaties op die culturele muziek maken. Er was grote belangstelling voor de verschillende winti- en kaseko-groepen. Toen zij echter een ‘winti poku’ (afro-muziek) speelden, ging het publiek helemaal uit zijn dak. Ook hier heeft het publiek met volle teugen genoten.

Het festival is  zaterdag begonnen en  eindigt op 19 augustus ( 5 weekenden, zaterdag en zondag)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.