PARAMARIBO, 15 apr – Langzaam maar zeker wordt er gehakt in het monopolie van de brandweer als het aankomt op hulp bij verkeersongevallen. Rampendienst NCCR traint meerdere hulpdiensten in technische hulpverlening. Franse experts hebben een eerste training verschaft in het ontzetten van slachtoffers.

Personen die bekneld zitten in bij aanrijdingen betrokken auto’s zijn het voornaamste doel. “Deze taak werd eerder alleen uitgevoerd door de brandweer”, zegt NCCR-leider Jerry Slijngaard. Nu wordt met verhoogd tempo gewerkt aan het verspreiden van de expertise. Directe aanleiding is de recente staking van brandweerlieden. Die weigerden prompt botweg uit te rijden voor een noodgeval.

Het gevolg was dat een slachtoffer urenlang bekneld bleef. Het incident leverde felle kritiek op vanuit de samenleving. NCCR is sindsdien formeel aangesteld als hulpverlener bij verkeersongevallen. Normaal mocht de rampendienst al optreden, maar het was steeds de brandweer die inkwam. Volgens Slijngaard wordt versneld een alternatief uitgewerkt. De training Vehicle Rescue was voor politieagenten, militairen en medische hulpverleners.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.