Het Moiwana mensenrechten monument.

Door Johan Donner

PARAMARIBO/MOIWANA – Vandaag is het 26 jaar geleden dat 39 inwoners van het dorp Moiwana in Oost-Suriname op gruwelijke wijze om het leven zijn gekomen tijdens een gewelddadige inval van het leger, dat op zoek was naar leden van de rebellengroep ‘Jungle Commando’.

Ondanks de staat Suriname intussen is veroordeeld door het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten, een schadevergoeding is uitgekeerd, publiekelijk excuus is gedaan door de republiek Suriname en gewerkt wordt aan de wederopbouw van het dorp zijn overlevenden, nabestaanden en dorpsgenoten het drama nog niet vergeten.

De persdienst van The International Maroon Network heeft in een vandaag uitgegeven verklaring onder meer aangegeven dat de herdenking van de slachting van Moiwana ‘een les moet zijn om het leven van elk mens te respecteren’.

‘Het is een plicht en privilege om het leven van een medemens te beschermen zoals je graag ook wil hebben dat jouw leven beschermd dient worden. Het grootste goed op aarde is het leven en het recht op leven van elk individu’, zegt de verklaring.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.