Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Mohansing reageert op “Verschil rechtstaat en machtsstaat”

Mohansing reageert op “Verschil rechtstaat en machtsstaat”

Terugkomend op mijn artikel en de reactie hierop afkomstig van de politiek analist de heer Jan Gajentaan, doe ik hierbij een aanvulling zoals gepubliceerd door GFC Nieuws. Rechtstaat wordt met 1x ‘S’ geschreven volgens de nieuwe spelling (installeren van Windows 8 is een goede tip). Alles wat niet in de DNA wordt besproken en niet geformaliseerd is, is volgens de Surinaamse Grondwet geen officiële democratie behandeling van politiek debat (lees voorstel).

Ik heb Jan nimmer gevraagd chocola te maken van de in de Grondwet beschreven wetteksten. Eigenlijk is het een niet zo slecht idee om wetteksten, in het bijzonder nieuwe, te drukken op verpakkingen van chocoladereepjes. Zolang politici binnen de Grondwet handelen en de daaraan ondergeschikte hiërarchische wetgeving voldoet de rechtstaat aan de VN-conventie.

In Nederland bijvoorbeeld worden rechters benoemd door het Openbaar Ministerie en vallen dus onder het Ministerie van Justitie. Dus heeft de Nederlandse Minister van Justitie behoorlijk veel invloed op rechtspraak en handhaving. Terwijl Nederland lid is van de EU en dus te maken heeft met direct werkende EU-Richtlijnen.

Er lopen bij het Europese Hof tal van zaken tegen de Nederlandse Staat. Een aantal jaar geleden is de Nederlandse Staat op haar vingers getikt, vanwege het verlenen van Bouwvergunning en gronden waarop koopwoningen staan te verpachten (lees domeingrond) Dit houdt in dat in het bijzonder in de Randstedelijke regio’s alle pachtgronden dienen te worden verkocht aan de koper van betreffende woning. Dit in het kader van belangenverstrengeling inzake publieke en private recht.

Ik wil er niet op ingaan wanneer wie op welk tijdstip voor het parlement moet verschijnen, want hierover is de Grondwet overduidelijk. Ook laat ik ingewikkelde internationale constitutioneel recht achterwege, aangezien het niet mijn bedoeling is om colleges te verzorgen aan de hand van artikelen. Uiteraard mag de heer Jan mijn nieuwste boek over Politiek & Bestuur bestellen.

Jan dient wel aan te nemen dat ik Internationale Recht heb gestudeerd als onderdeel van mijn studie Environmental Science. Dit vanwege de “Global issue on the Environment and the impact of Gentlemen agreements in national law”. Vele artikelen van hem lees ik met aandacht, maar reageer er niet op, want Jan maakt vele fouten hoe binnen de EU het een en ander is georganiseerd.

Robbie Mohansingh