Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Mogelijk verband tussen maagzuurremmers en botbreuken bij kinderen

Mogelijk verband tussen maagzuurremmers en botbreuken bij kinderen

Kinderen die maagzuurremmers voorgeschreven krijgen, zouden mogelijk een grotere kans hebben op het krijgen van botbreuken later in de kindertijd.

Dat zeggen wetenschappers in een onderzoek dat op 7 mei gepubliceerd gaat worden tijdens het Pediatric Academic Societies Meeting.

Onderzoekers analyseerden de dossiers van 874.447 gezonde kinderen die geboren werden binnen het Military Healthcare System (MHS) tussen 2001 en 2013, die minstens twee jaar lang enige vorm van behandeling of verzorging kregen.

De wetenschappers zagen dat tien procent van de kinderen in het eerste levensjaar maagzuurremmers had gekregen. Daarbij gaat het om de histamine 2- receptorantagonisten (H2-blokkers) zoals Zantac en famotidine als Pepcid en de protonpompremmers omeprazol (Prilosec) en pantoprazol (Protonix). Een protonpompremmer remt de werking van de protonpomp, die verantwoordelijk is voor het afgeven van maagzuur aan de maag.

Kinderen die protonpomremmers gebruiken zouden volgens de onderzoekers 22 procent meer kans hebben op een botbreuk, terwijl kinderen die zowel de remmers als H2-blokkers gebruiken zelfs 31 procent meer kans zouden hebben op een botbreuk. In het onderzoek werd geen effect gevonden van de inname van alleen H2-blokkers.

Toename

Bovendien vonden de onderzoekers dat het aantal botbreuken toenam naarmate kinderen een langere periode de maagzuurremmers slikten. Hoe jonger een kind was dat begon met medicatie, hoe groter het risico op botbreuken zou zijn, stellen de onderzoekers. Kinderen die jonger dan zes maanden oud waren liepen volgens de wetenschappers het grootste risico. Kinderen die na twee jaar maagzuurremmers voorgeschreven kregen, hadden geen groter risico dan kinderen die tot een leeftijd van vijf jaar oud geen maagzuurremmers hadden geslikt.

“Maagzuurremmers die voor volwassenen gemakkelijk te verkrijgen zijn lijken onschuldig, maar uit onze studie lijkt te onderbouwen dat deze medicatie niet veilig is voor kinderen. Zeker voor hele jonge kinderen zou de medicatie alleen moeten worden voorgeschreven wanneer de symptomen van maagzuur zeer ernstig zijn. Een voorbeeld hiervan is de gastro-oesofageale refluxziekte. Wanneer kinderen daarvoor medicatie moeten slikken, dan het liefst zo kort mogelijk”, zegt hoofdonderzoeker Laura Malchodi.

Refluxziekte

40 tot 65 procent van de kinderen krijgt met de refluxziekte te maken. Vaak beginnen de eerste symptomen wanneer het kind twee tot drie weken oud is. Wanneer het kind tussen de vier en vijf maanden oud is, zijn de symptomen het hevigst. Vaak groeit een kindje rond het eerste levensjaar over de refluxziekte heen. In deze fase groeit het spijsverteringskanaal, waardoor symptomen verdwijnen.(NU.nl)