Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk een genetische verklaring gevonden voor hoogteziekte.

Chronische hoogteziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door twee genen die sterk tot uiting komen bij mensen die lijden aan de aandoening.

Deze genen met de namen ANP32D and SENP1 zorgen voor een verminderde weerstand tegen zuurstofgebrek in de lucht.

Dat melden Amerikaanse onderzoeker in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Human Genetics.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door inwoners van het Andesgebergte in Peru te onderwerpen aan een genetisch onderzoek. Gek genoeg hebben sommige mensen in dit hooggelegen gebied regelmatig last van hoogteziekte, ondanks het feit dat ze er al jaren wonen.

Bij deze mensen bleken de genen ANP32D and SENP1 veel sterker tot uiting te komen dan bij inwoners die niet lijden aan de aandoening.

De wetenschappers vermoeden dat de meeste mensen die op grote hoogte leven een genetische aanpassing hebben ontwikkeld waarbij de twee genen worden onderdrukt en waardoor ze een betere weerstand hebben tegen zuurstofgebrek.

Bij een vervolgexperiment met fruitvliegjes toonden ze al aan dat die hypothese tot op zekere hoogte klopt. “We hebben al ontdekt dat fruitvliegjes waarbij dezelfde genen werd onderdrukt beter kunnen overleven bij zuurstofgebrek”, verklaart hoofdonderzoeker Gabriel Haddad op nieuwssite ScienceDaily.

De wetenschappers hopen op termijn een test te ontwikkelen waarmee hoogteziekte eenvoudig kan worden geïdentificeerd. Daar is veel behoefte aan. Mensen met chronische hoogteziekte hebben namelijk ook als ze in lager gelegen gebieden leven iets meer kans op hartklachten en hersenletsel door zuurstofgebrek.

Opvallend is dat hoogteziekte in andere hooggelegen gebieden zoals Tibet en Ethiopië nauwelijks voorkomt. Volgens de wetenschappers is het goed mogelijk dat mensen daar in de loop van de evolutie weer andere genetische aanpassingen hebben ontwikkeld tegen zuurstofgebrek dan de inwoners van het Andesgebergte.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.