Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Moet u anders gaan eten tijdens de overgang?

Moet u anders gaan eten tijdens de overgang?

Door hormonale veranderingen hebt u na de overgang meer kans op botontkalking en osteoporose. Met een aantal veranderingen in uw eetpatroon kunt u de kans op botontkalking verkleinen.

• Neem voldoende calcium. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor botten. In zuivelproducten zit relatief veel calcium.

• Neem voldoende vitamine D. Vitamine D bevordert de opname van calcium.

• Beweeg zo veel en zo vaak als u kunt. Minimaal een half uur elke dag. Beweging en belasting van de botten zorgt voor sterk botweefsel.

• Drink matig alcohol. Excessief alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor osteoporose en botbreuken.

Zwaarder worden na de overgang

Sommige vrouwen merken dat ze in de overgang aankomen en een dikkere buik krijgen. De gewichtstoename lijkt vooral te maken te hebben met het ouder worden. Als u ouder wordt neemt de hoeveelheid vet toe en de spiermassa neemt af. Vaak gaan mensen ook minder bewegen als ze ouder worden. Het gevolg hiervan is dat u minder calorieën verbrandt. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen tijdens de menopauze invloed hebben op uw lichaamssamenstelling en de vetverdeling.

Sommige vrouwen ervaren dat ze sneller last hebben van een opvlieger als ze bijvoorbeeld koffie, thee, alcohol of gekruid eten nemen. Hier is weinig wetenschappelijke onderbouwing voor. Als u dat merkt, kunt u deze vermijden.