PARAMARIBO, 25 mei – Dat personen die opgesloten zitten in gevangenissen mobieltjes gebruiken komt niet alleen door corruptie. Dit stelt directeur Regillio Blijd van de strafinrichting te Santo Boma, Suriname’s grootste huis van bewaring . Minister Edward Belfort van Justitie & Politie zei onlangs al dat het er behoorlijk corrupt aan toe gaat. Hij kent zelfs betrokken ambtenaren ‘bij naam.’ Volgens de gevangenisleiding speelt er meer.

Weliswaar bestaat buiten de indruk dat de gevangenissen gonzen van corruptie. “Maar dat is verkeerd. Je hebt geen ogen genoeg. Hoe scherp je ook bent, er kunnen toch verboden spullen binnen glippen”, zegt Belfort tegenover de Ware Tijd. Langs de gevangenis lopen verkeerswegen. Iemand kan dus makkelijk materiaal over de schutting gooien. De beveiliging is ook weer niet zodanig dat het opvalt. Gevangenen, eerder dan bewakers, blijken dan de gelukkige vinders.

Ook familieleden zijn meer dan eens geneigd verboden goed te smokkelen. Mobieltjes zijn immens populair. Er wordt ook nog goed gebruik van gemaakt. Onlangs nog meldde de politie voorvallen, waarbij getracht was burgers op te lichten. Het komt ook voor dat mensen vanuit de gevangenis worden bedreigd of gemolesteerd. Belfort wil call blockers plaatsen om het bellen te voorkomen. Op de corrupte bewakers deed hij een beroep ‘ermee op te houden.’

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.