Door Johan Donner

PARAMARIBO – Het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB heeft op dinsdag 25 september 2012 wederom 6 kinderen afgeleverd die gedurende zes bijeenkomsten zijn getraind in sociale vaardigheden.

De training was bedoeld voor kinderen die sociaal onhandig gedrag vertonen. Of ze hebben vermijdingsgedrag of zijn juist agressief en druk of ze hebben contact- en communicatieproblemen. De cursus is bedoeld om de kinderen aan te leren hoe problemen te voorkomen of te vermijden.

De kinderen werden via rollen spellen aangeleerd om zich te verplaatsen in situaties van en met anderen. Ze konden zodoende ook met elkaar de aangeleerde vaardigheden oefenen of leren toepassen.

Het gaat om dingen waar volwassenen vaak zelf ook problemen mee hebben. Bijvoorbeeld, hoe en waaraan kan je merken dat iemand boos is, of hoe vraag je beleefd of je mag meespelen (-doen)? Ze leerden om complimenten te geven, maar ook te ontvangen.

Er is ook geoefend om gevoelens te benoemen zoals boosheid, blijheid, bangheid of verdriet. En wat de kneepjes zijn van samenwerken en onderhandelen, maar ook leren om nee te zeggen. Tijdens de training werden de kinderen op een speelse manier geleerd om vooral goed te doen.

Dit goed gedrag werd beloond met paperclips die ze voor zichzelf en/of de groep konden verdienen. Aan het eind van elke sessie konden ze met de verdiende paperclips schoolbenodigdheden kopen.

De training werd verzorgd door de psycholoog Susan Chin-A-Pauw en de maatschappelijkwerkster Thelma Pikienmai. Ze werden bijgestaan door de neuro-psycholoog Mitchel Lie-A-Ling en de stagaire Shanon Lam die dit jaar start met haar opleiding psychologie aan de ADEK universiteit.

Overigens zijn de schoolspullen die de kinderen mochten kopen met hun verdiende paperclips gesponsord door de moeder van Sharon lam, doe graag iets voor de kinderen van het MOB wilde doen.

Alle kinderen zijn geslaagd en hebben daarom ook een diploma uitgereikt gekregen.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.