Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Misvatting…waarover???

Misvatting…waarover???

Ruth Wijdenbosch
De Nieuw Front – fractie heeft principiële bezwaren tegen de ontwerpwet Constitutioneel Hof en brengt de behandeling die nu met spoed op de DNA -agenda gebracht is in het licht van de rechterlijke dwaling door de Krijgsraad dat het Constitutioneel Hof een uitspraak moet doen over het al dan niet rechtmatig zijn van de door De Nationale Assemblee aangenomen Amnestiewet.
De kwestie die nu speelt waarbij een organisatie bij het Inter- Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens de rechtmatigheid van de Amnestiewet ter discussie laat stellen heeft niets van doen met de OAS. Het betreft ook geen commissie van de OAS als Internationaal Orgaan.
Dat de OAS geen invloed kan uitoefenen en ook geen mening geeft over zaken die zich in haar lidstaten voordoen is per definitie onjuist. Zij geven wel degelijk advies en trekken ook wel conclusies wanneer zich zaken voordoen in de lidlanden die niet conform het gesloten verdrag zijn.
Evenwel heeft de OAS absoluut geen invloed op het onafhankelijk opererend Inter- Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens alwaar landen, organisaties en personen hun beklag kunnen doen bij een Commissie die vooronderzoek doet naar vermeende schendingen van mensenrechten.
Ik heb in diverse interviews aangegeven dat niet de OAS in deze ter sprake gebracht moet worden, maar de Commissie van het Inter- Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens.
De OAS kan zoals ik eerder stelde wel degelijk invloed uitoefenen op haar lidstaten, uiteraard zal dat volgens het verdrag, na voorwerk en vooronderzoek door de Secretaris Generaal dan wel door personen die door hem daartoe mandaat gehad hebben, moeten plaats vinden.
Van elke missie wordt een verslag gemaakt, gerapporteerd aan de Algemene Vergadering dan wel aan een commissie die speciaal voor dit doel ingesteld is. Zo heeft de OAS inderdaad in verband met de aangenomen Amnestiewet een fact finding missie hearings laten houden in Suriname.
De OAS is ook niet stil blijven zitten in de kwestie die zich nu voordoet in ons buurland Guyana waarbij de president het Parlement geschorst heeft. Er is bovendien na onderzoek een voorlopige conclusie getrokken.
Ik eindig met de stelling dat Suriname verplicht is de uitspraken c.q. de veroordelingen van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens te respecteren en conform te uitspraak te handelen.
Elke burger, DNA-lid of niet, is verplicht indien zij opgeroepen wordt door dit Hof te verschijnen dan wel zich te laten vertegenwoordigen.
Verdragen gesloten door Suriname met landen dan wel internationale organisaties staan niet alleen boven onze wetten maar ook boven onze hoogste wet, in casu de Grondwet.
Ruth J. Wijdenbosch
NPS/NF DNA-lid