PARAMARIBO, 21 jul – De Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, zet de volgende stap richting waarheids- en verzoeningscommissie. Het hoofdkwartier in Washington stuurt een missie naar Suriname. Dit gebeurt op verzoek van de regering als vervolg op het wijzigen van de amnestiewet door het parlement. De missie moet in Paramaribo gesprekken voeren.

De oppositie weet nog van niets. Maar de mening is daar al gevormd. “Als ze komen weet ik zeker dat ze ook met ons zullen willen praten. En wij gaan duidelijk maken dat de wijziging van de amnestiewet een onding is. Het is nietig en mag niet gebruikt worden”, zegt oppositieleider Radjkoemar Randjietsingh (Nieuw Front/VHP) tegenover de Times of Suriname. De regering gebruikt de wet juist wel als basis voor het werken naar een waarheids- en verzoeningscommissie.

Zo’n commissie wordt ook voorgeschreven in de eerder dit jaar aangenomen wet. Minister Winston Lackin heeft de OAS gevraagd hulp te bieden bij het vormen van de commissie. Het sturen van de missie is het eerste concrete dat de regionale organisatie nu doet. De oppositie heeft zich van meet af aan verzet tegen het doorvoeren van de amnestiewet. De wet dekt nu ook de schendingen van mensenrechten van voor 1986. Daar vallen ook de executies van 1982 onder.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.