PARAMARIBO, 10 apr – De regering moet terug naar de onderhandelingstafel met Iamgold en Newmont. Dit zegt parlementariër André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP). Met de principeovereenkomsten komen de multinationals er bepaald goedkoop van af. Suriname moet ook nog met miljoenen inkomen, maar dat is eigenlijk niet zo slim. “Waarom mag ik mijn goud niet inzetten”, aldus Misiekaba. Regeringsonderhandelaars moeten maar minder makkelijk onder de indruk raken: “Laat u zich niet intimideren door al die dikke documenten.”

Het zou meer om een onderhandelingstactiek gaan. En daar zou het niet bij blijven. In de raffinaderij te Nieuw Koffiekamp zou flink wat stemming worden gemaakt. “Iamgold is nu bezig paniek te zaaien onder arbeiders door te zeggen: u gaat minder verdienen. In Canada en de VS worden veel hogere lonen en belastingen braaf betaald. Ik roep de vakbond op meer te eisen. De sociale lasten van de multinational zijn aan de lage kant”, zegt Misiekaba.

Hij ziet geen gevaar voor een vroegtijdig vertrek als Surinamers het hunne aanvragen. “Deze multinational gaat echt niet weg uit Suriname, want er valt grof geld te verdienen. Het land is van ons, het goud is van ons. Ik denk dat we een waardiger niveau moeten aanhouden bij onderhandelingen. Ik sta hier om het volksbelang te dienen. Omdat we ons land gaan binden voor tientallen jaren, hebben wij de verantwoordelijkheid een goed ding neer te zetten.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.