Tijdens de 44ste COTED (Council for Trade and Economic Development) die op 11 en 12 mei werd gehouden in Georgetown – Guyana, heeft minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie en Toerisme(HI&T) als voorzitter van de vergadering, de aanwezigen waaronder vele collega-ministers van de Caricom toegesproken.

De COTED is de raad van ministers van de Caricom verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling. In zijn openingstoespraak wees hij op de obstakels die ondernemers ondervinden bij de export naar Caricom landen.

In het verlengde hiervan benadrukte de bewindsman dat één van de belangrijkste principes van de Caricom Single Market & Economy (CSME) was en nog steeds is om economische groei en welvaart voor iedereen te bewerkstelligen.

Het blijkt echter dat deze hoofdprincipe van de CSME in de praktijk door enkele lidlanden van de CARICOM niet in acht wordt genomen. Derhalve riep hij zijn collega ministers op om de beginselen van de CSME te volgen en te bevorderen dat volledig en ongehinderd zaken kunnen worden gedaan binnen de CARICOM.

Belemmeringen zoals het weigeren van toegang tot bepaalde markten en bezwarende administratieve procedures moeten tot het verleden behoren, willen de landen van de Caricom een hechtere band vormen.

De bewindsman zei ook begrip te hebben voor de geuite bezorgdheid en frustratie van ondernemers, die geconfronteerd worden met zogenaamde niet tarifaire barrières.

De bewindsman heeft kunnen bewerkstelligen dat enkele direct betrokken ondernemers die obstakels ondervinden als lid van de Surinaamse delegatie aan de vergadering mochten deelnemen. Het gaat in deze om FAI, VAROS, Doksenclub en Pig-Farm.

Caricomlanden staan voor grote nationale en internationale uitdagingen welke alleen kunnen worden overwonnen door met elkaar samen te werken; wij dienen onze productiecapaciteit te versterken en onderlinge handel te bevorderen en alzo te werken aan economische groei en welvaart voor iedereen binnen de regio, zei minister Welzijn.

De Surinaamse delegatie bestond verder uit Yvette Rokadji, Patricien Bisoen en Gilbert van Dijk van het Ministerie van HI&T, Soenita Rosan van het ministerie van LVV en Edmund Rozenblad, adviseur van doksenclub.(GFC)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.