Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft donderdag 23 juni een delegatie onder leiding van Lilia Burunciuc van de Wereldbank ontvangen. Zij is ‘Country Director’ Caribische landen. Het bezoek hield verband met het uit te voeren Hervormingsprogramma van de overheid, het zogenoemd Public Sector Reform (PSR) Program. Dat programma moet ertoe leiden dat het ambtenarenapparaat efficiënter gaat functioneren.

Het departement heeft vooralsnog twee groepen geïdentificeerd, waarvoor pakketten worden samengesteld om de dienst vervroegd en vrijwillig te verlaten. Het gaat om de groep van 55 jaar met 35 dienstjaren en de groep 1 tot en met 5 dienstjaren.

“We zijn in de afrondende fase met de exercities. Zodra we klaar zijn hiermee gaan we in gesprek met de minister van Financiën en Planning. Als alles in kannen en kruiken is, kunnen deze ambtenaren van 1 september 2022 tot 1 januari 2023 zich opgeven om de dienst vervroegd te verlaten”, aldus minister Somohardjo.

Er is ook een ontmoeting geweest met vertegenwoordigers van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J). Het doel van deze ontmoeting was om een overlegorgaan in het leven te roepen, dat zich met diverse issues zal bezighouden binnen zowel de publieke als particuliere sector, waaronder de mogelijkheid om ambtenaren te scholen in het ondernemerschap.

Ook het opzetten van een Shared Service Center werd besproken. Deze heeft als doel om de ambtenaren die geen werkplek hebben te outsourcen naar de private sector. ASFA en VSB zijn in deze de belangrijke actoren om na te gaan wat de mogelijkheden voor de overheid zijn. 

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.