PARAMARIBO, 25 okt – Wie grond van de overheid huurt en die doorverkoopt zonder te voldoen aan de cultuurplicht, mag rekenen op vervolging. Minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer heeft al honderd en vijftig personen ‘in gebreke’ gesteld. De bedoeling van grondhuur is dat op de betreffende grond wordt gebouwd of een economische activiteit wordt ontplooid. Duizenden houden zich daar niet aan.

De huurders die nu zijn aangeschreven, gelden als testcase. “Er volgen nog meer. Dit is een signaal naar speculanten”, zegt Kromosoeto tegenover de Ware Tijd. De bedoeling is vooral af te rekenen met het ingeburgerde speculeren. Er staan hele projecten onder wied, omdat mensen makkelijk aan een stuk grond kwamen. Door gebruik te maken van ‘contacten’ in de politiek, wordt dan spotgoedkoop een stuk land verworven. Dat heet grondhuur, een verhandelbare titel.

Het is één van de tragische sociale tegenstellingen in Suriname dat wat de ene makkelijk te veel krijgt, de ander sterk ontbeert. Een goed voorbeeld van dit soort foute distributie is het project voor militairen te Voorburg, in Commewijne. President Desiré Bouterse zei onlangs dat zijn programma op huizenbouw stuit op gebrek aan bouwland. Kromosoeto wil twee vliegen in een klap slaan. Mensen worden gedwongen tot ontwikkeling. Of anders komt grond vrij voor het bouwprogram.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.