Afgelopen  woensdag  bracht minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, samen met de Belangen Groep Goudsector, een bezoek aan verschillende goudopkoop bedrijven in Paramaribo. Volgens de bewindsman is het belangrijk om vast te stellen dat deze sector geordend bezig is en voldoet aan alle eisen. Er zijn namelijk ook illegale opkopers die zich niet aan de regels houden en daarmee de gehele branche een slechte naam bezorgen.

De overheid dient  er  alles aan te doen om de onverantwoorde goudopkoop en verwerking tegen te gaan, is de zienswijze van Hok. Tijdens het bezoek werd gekeken naar de verschillende processen bij de opkoop zoals; de verwerking van ruw goud tot puur goud en de veiligheidsvoorschriften die de opkopers hanteren.

Volgens de heer Winston Wilson, die zitting heeft in de Raad van Advies van de Belangengroep Goudsector, is het de bedoeling dat er een goudzuiveringsinstituut komt dat het 2e/ 3e kwartaal volgend jaar  in bedrijf gaat. Het betreft een publiek private samenwerking tussen Kaloti en de Staat Suriname, genaamd Kaloti Suriname Mint House. Deze organisatie zal in het kader van verdere ordening in de goudsector uiteindelijk als taak hebben het goud te raffineren en te certificeren alvorens het wordt geëxporteerd.

In eerste instantie zal dit bedrijf zich richten op het nauwkeurig vaststellen van de zuiverheid van het aangeboden goud. Zo weet de Staat precies wat naar het buitenland wordt geëxporteerd en wat de feitelijke waarde van het product is nog voordat het Suriname verlaat. Zij kan dan eerder over haar rechtmatig deel beschikken. Op dit moment wordt de werkelijke waarde in het buitenland  bepaald middel van royalties (belasting) haar rechtmatig deel ontvangen.

Verder gaf de heer Wilson aan dat de goudsector momenteel de grootste werkgever in Suriname en het van belang is dat te koesteren in plaats van te criminaliseren. Goud is momenteel het grootste exportproduct van Suriname.De spin-off van de goudsector is immers veel groter dan men denkt.

In de belangengroep zitten vertegenwoordigers van verschillende organisaties en bedrijven zoals de goudopkopers, goudexporteurs, zwaarmaterieel, concessionarissen, de retailers, transportbedrijven en anderen die actief zijn in de goudketen.

De minister kijkt terug op een goed bezoek en besloot zijn speech met aan te geven dat het een win win situatie moet zijn  voor alle betrokken partijen, zodat de sector op een verantwoorde wijze verder groeit ten gunste van de gehele economie. Het is van belang de zaken die niet goed zijn onder de loep te nemen en daar samen verder aan te werken.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.