Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën weerlegt de geruchten over het verkopen van Surinaamse bedrijven aan China. “China is op bilateraal niveau onze belangrijkste ontwikkelingspartner.” Dankzij China heeft Suriname sinds 2004 heel veel kunnen doen via goedkope leningen en schenkingen in de vorm van geld en technische bijstand. De minister zegt dat er bij het aangaan van leningen met China nooit een onderpand is opgeëist of aangeboden.

“Ik vind het triest, dat wij zo omgaan met onze vrienden. We hebben allemaal pas 165 jaar Chinese immigratie herdacht en omarmt. Ik vind het erg, omdat zaken ongefundeerd zijn”.

Vanaf 2004 tot 2007 zijn vanuit China een aantal goedkope leningen, met aflossingsvrije termijnen variërend tussen vijf en zestien jaar, verstrekt aan Suriname. “Velen die nu in de oppositie zitten en toen in de regering waren, degenen die schreeuwen China neemt over, hebben geprofiteerd van deze gunstige leningsvoorwaarden”, aldus de minister. Hij zegt vervolgens dat landen van Europa monster deals met China sluiten. “Ze verdienen verschrikkelijk veel aan China. Is het zo dat zij dat wel mogen en wij niet?”

“Ik wil totaal uit de wereld helpen dat wij een uitverkoop houden richting welk land dan ook.” De minister benadrukt dat het de regering nooit is opgedrongen. De geruchten als zou Telesur zijn verkocht aan China of Huawei, ontkracht de bewindsman ook. “Dat sprookje dat wij Telesur hebben verkocht. Dat mag niet en kan niet.”

“Deze regering leent niet zomaar. Wat wij lenen is voor het verbeteren van het sociaal beleid, onderwijs, volksgezondheid, productie, infrastructuur. Want dat zijn de poten waarop de ontwikkeling van de natie verder zal moeten gaan. Dat doen we goed gepland en goed doordacht. We gooien onze rekenmachine ertegenaan om na te gaan als wij dat aankunnen.

De meest recente leningen vanuit China hebben aflossingsvrije termijnen van vier tot negen jaar. Bij een leningsovereenkomst van 2008 is een rentevoet van 5.5 % gehanteerd. Bij de overige recente leningen varieert die tussen nul en 2%. “Deze gunstige voorwaarden brengen ons in een zeer unieke situatie. Voorafgaand aan het sluiten van leningen en projecten zetten we onze beste mensen in. Gerenommeerde bedrijven die vele harde eisen stellen bij de screening en uitvoering van projecten”.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.