Minister Gillmore Hoefdraad van het ministerie van Financiën weerlegt de beweringen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). De minister geeft aan dat het begrotingstekort 2019 dat president Desiré Bouterse op 1 oktober heeft gepresteerd in De Nationale Assemblee, een realistische weergave is. Verder benadrukt de minister dat de huidige situatie van monetaire evenwicht binnen de Surinaamse economie, voornamelijk te danken is aan inspanningen van de regering en investeerders.

De VES is de mening toegedaan dat het gepresenteerde begrotingstekort fictief is. “Ik ken het bestuur van de Vereniging van Economisten in Suriname. Er zijn vaak discussies geweest met hen. Het is goed dat zij hun mening ventileren en wij weerleggen dat ook. De begroting wordt ingediend als een ontwerpwet. Als wij dat indienen zorgen wij ervoor dat het volledig in lijn is met wat er wettelijk wordt voorgeschreven”, zegt Hoefdraad.

Suriname staat historisch erom bekend dat er begrotingen worden ingediend met torenhoge tekorten. “Nu gaan we steeds meer naar een realistische benadering. In 2015 was het geprojecteerde tekort 12.5 % van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dat hebben we in vier maanden teruggebracht naar onder de tien procent. In 2016 ging het met twee procent omlaag en 2017 met een procent. We verwachten dat we dit jaar ook binnen de normen zullen blijven. Dit jaar zal het BBP ergens tussen de 5 en 6 procent liggen.”

Volgens de VES is het huidige monetair evenwicht geen eigen verworvenheid van de regering. De fiscale politiek van de regering heeft gemaakt dat de monetaire politiek zich makkelijk kan accommoderen. “Wij werken aan de hand van wat realiseerbaar is op basis van inkomsten. We komen van een hele grote achterstand als gevolg van de crisis, dat moeten de mensen niet onderschatten. We hebben de zwaarste jaren gehad. Dat wij eruit klimmen is heel duidelijk. Dat wij het nog heel rustig moeten doen is ook heel duidelijk.”

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.