Door te lachen voel je je beter en ervaar je minder stress. Zelfs als je eigenlijk helemaal niet blij bent. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Kansas.

Onderzoekers Tara Kraft en Sarah Pressman bestudeerden de mogelijke voordelen van lachen. Ze keken hierbij hoe verschillende soorten lachen en het bewustzijn van lachen invloed hebben op hoe iemand stress ervaart.

De onderzoekers onderscheiden twee soorten lachen: de standaardlach waarbij spieren rondom de mond worden aangespannen en de oprechte lach waarbij ook oogspieren zijn betrokken.

Het onderzoek bestond uit twee fasen: de training en het testen. Tijdens de training werden de 169 deelnemers onderverdeeld in drie groepen.

Elke groep werd geïnstrueerd om eetstokjes op zo’n manier in hun mond te houden dat een neutrale gezichtsuitdrukking, een standaardlach of een oprechte lach ontstond. Door de eetstokjes waren de deelnemers zich niet bewust van hun gezichtsuitdrukking.

Tijdens de testfase voerden de deelnemers verschillende stressvolle activiteiten uit. De helft van de deelnemers had alleen de eetstokjes in hun mond zoals ze getraind waren om te doen, de anderen kregen daarbij ook de opdracht om te lachen.

Gedurende de activiteiten maten de onderzoekers de hartslag van de deelnemers en de door het door de deelnemers zelf gerapporteerde stressniveau.

Uit de resultaten blijkt dat lachen een duidelijk invloed heeft op de lichamelijke status. De lachende deelnemers, en dan vooral de oprecht lachende, hadden een lagere hartslag na de stressvolle situatie in vergelijking met de neutrale deelnemers. Ook als de lach veroorzaakt werd door de eetstokjes.

Volgens de onderzoekers laat de studie zien dat lachen in een stresssituatie er voor kan zorgen dan de lichamelijke stressreactie vermindert. “De volgende keer dat je vast zit in het verkeer en stress ervaart, moet je je gezicht gewoon tot een lach dwingen”, aldus Pressman. “Dat zorgt er niet alleen voor dat je geestelijk beter met de situatie om kan gaan, het is ook goed voor de gezondheid van je hart.”

De resultaten zullen worden gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.