PARAMARIBO, 21 aug – De bananenindustrie krijgt een miljoeneninjectie van de Europese Unie. Dit zegt minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt & Visserij. Het geld is bestemd voor verdere modernisering van de bananenbedrijven te Nickerie en Saramacca. De beheerder, de stichting Behoud Bananensector Suriname, krijgt ruim negen miljoen euro.

Dit bedrag komt bovenop de ruim dertig miljoen euro die de EU en de overheid al schonken. Volgens minister Hendrik Setrowidjojo is het effect niet uitgebleven. De productie is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Met de nieuwe hulp moet het alleen nog beter. De concurrentieslag op de Europese markt schreeuwt er ook om. De prijs per exportdoos tuimelde van bijna vier euro naar iets meer dan één euro.

De modernisering werd in 2002 ingezet. Het oude Surland ging enkele jaren eerder failliet na onder meer een reeks stakingen. De overheid weigerde langer subsidie te verstrekken. Door de jaren heen is de concurrentie alleen maar toegenomen op de fruitmarkt. De EU heeft intussen ook de tariefmuren voor Latijns-Amerikaanse producenten afgeschaft. Volgens Setroredjo bekijkt de regering weer de mogelijkheid van privatisering.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.