Microsoft heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouder FTC. Het techconcern verzamelde illegaal gegevens van kinderen onder de dertien jaar die zich aanmeldden voor gamedienst Xbox Live.

Voor die registratie moeten gebruikers hun naam, e-mailadres en leeftijd doorgeven. Microsoft bewaarde die vervolgens. Ook kinderen van onder de dertien jaar registreerden zich, wat volgens de FTC in strijd is met de Amerikaanse wet op online privacy.

Microsoft legde de schuld tot nu toe bij een “onverwachte storing in het bewaren van gegevens” en beloofde zijn systemen te verbeteren. Het techconcern heeft ermee ingestemd binnen twee weken alle informatie van jonge gebruikers te verwijderen als deze is verzameld zonder toestemming van ouders.

Doordat Microsoft akkoord is met het betalen van een schikking van 20 miljoen dollar (18,4 miljoen euro), wordt het bedrijf niet verder vervolgd door de FTC. Daarmee worden jarenlange juridische trajecten voorkomen.

Microsoft is niet het eerste techbedrijf dat de FTC een bedrag betaalt vanwege het verzamelen van gegevens van kinderen. Eind vorig jaar trof gameontwikkelaar Epic een schikking van omgerekend 484 miljoen euro na vergelijkbare vergrijpen. Ook Amazon, Google en TikTok-moederbedrijf ByteDance hebben onlangs schikkingen getroffen met de Amerikaanse toezichthouder.

Dit bericht is afkomstig van Suriname Herald. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.