Henk Esajas neemt zijn insigne in ontvangst

Henk Esajas heeft afgelopen vrijdag het insigne van verdiensten van de Verenigde Staten van Mexico ontvangen, dit als dank voor bewezen diensten. Dit gebeurde aan huis bij de gedecoreerde in gezelschap van naaste familie, collegae en vrienden. De onderscheiding kwam uit handen van de Mexicaanse ambassadeur Mario Arriola Woog, die als afgezant van zijn land en de Mexicaanse president, vanuit zijn standplaats Trinidad naar Paramaribo afreisde.

In zijn toespraak citeerde Arriola uit de overwegingen voor het besluit van de Mexicaanse regering om Esajas de onderscheiding toe te kennen. Onder meer omdat honorair consul Esajas gedurende meer dan twintig jaar onvermoeibaar heeft helpen bouwen aan de instandhouding en versterking van de bilaterale betrekkingen tussen Mexico en Suriname en positieve resultaten niet zijn uitgebleven.

Dat zijn inzet kan worden getypeerd als die van een standvastige promotor het imago van Mexico te beschermen en uit te dragen en de handel tussen beide landen te stimuleren met merkbare resultaten. Dat er voldoende initiatieven zijn ontplooid en zaken gerealiseerd die diverse vlakken in de relatie met Suriname ten goede zijn gekomen .

Dat op het gebied van onderwijs en volksontwikkeling met als speerpunt beurzen voor studenten de reflectie terug te vinden is van zijn bijdragen net als bij de culturele programma’s en uitwisselingsprogramma’s.

Dat Esajas Mexico steeds waardig heeft vertegenwoordigd bij het zoeken van Surinaamse overheidsondersteuning ten behoeve van gekwalificeerde Mexicaanse kandidaten voor posities binnen internationale organisaties. De “Orden del Aguila” (drager van de orde van de arend) die Esajas thans is toegekend, werd in 1936 geïntroduceerd.

Ondertussen heeft de publicatie van de benoeming van Esajas al plaatsgevonden in het staatsblad “Diario oficial de la Federacion Mexicana (dof). Daarbij wordt vermeld dat slechts vreemde personen met uitzonderlijke verdiensten voor de Mexicaanse natie voor deze vorm van erkenning in aanmerking komen. Het moet duidelijk aantoonbaar zijn dat ze Mexico in hun hart dragen en dit in hun handelen tot uitdrukking brengen.

Met het verkrijgen van deze onderscheiding Esajas zich bij de wat meer bekende niet-Mexicanen zoals de Peruaans-spaanse schrijver en Nobelprijswinnaar in de literatuur, Mario Vargas Ilosa, Wereldbankpresident Robert Zoellick en Melinda Gates, echtgenote van biljonair Bill Gates, die allen dragers zijn van het insigne “Orden del Aguila”.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.