Als je wilt afvallen, kun je beter langzaam kleine hapjes nemen. Op die manier raak je eerder verzadigd en eet je dus minder.

Dat blijkt uit onderzoek van een promovenda van de Wageningen Universiteit.

Dieuwerke Bolhuis liet vrijwilligers tomatensoep eten. Als ze met een kleine lepel hapjes van 5 gram namen, aten ze een kwart minder tomatensoep dan wanneer de proefpersonen met een grote lepel happen van 15 gram namen.

De minihappen gingen gepaard met een grotere smaaksensatie, wat volgens Bolhuis een belangrijke rol speelt bij het activeren van het verzadigingsgevoel.

Bolhuis adviseert afvallers kritisch naar hun boodschappenmand te kijken. Niet alleen de calorieën zijn van belang, maar ook de snelheid waarmee je die naar binnen werkt.

Jus d’orange klinkt gezond, maar je drinkt binnen een minuut makkelijk 150 kilocalorieën. Een sinaasappel is beter: daarvan moet je er drie eten voor dezelfde hoeveelheid calorieën.

Bolhuis: “Doordat het eten van sinaasappels langer duurt, en je hersenen meer smaakprikkels te verwerken krijgen, raak je eerder verzadigd.”

Kies voor een harde variant brood, want daar moet je langer op kauwen dan een zachte.

Wat betreft zuivel: Laat de drinkyoghurt staan en kies voor yoghurt die je moet eten met een lepel, daar doe je vele malen langer over.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.