Niemand vraagt zich af waarom mensen zo vroeg dood gaan in Suriname. Alsof men het daar maar heeft geaccepteerd, wat een drama. Ik heb te veel meegemaakt toen ik daar na 12 jaren afwezigheid even op bezoek was bij de familie. Wat een leuke vakantie moest worden, liep uit op een zware, nee eigenlijk een schandalige teleurstelling. Het land kan maar niet verder komen omdat de beleidsmakers gewoon geen verstand hebben van regeren! Dat is gewoon een simpele wijsheid. Het is een illusie om te denken dat een Surinaamse partij het land naar een hoger niveau zal brengen. U mag dat opschrijven en onthouden. Surinamers zijn daartoe niet in staat!

Toen ik bij mijn neef  in Paramaribo verbleef, raakte hij nog geen drie dagen na mijn aankomst onwel. Hij voelde zich niet goed en viel op de grond, een man van nog geen veertig. In paniek bel je een ziekenauto en die komt gewoonweg niet. Wat een schandaal. Daar ben je dan in een “vreemd” land met een doodzieke op de vloer die half dood ligt.

Na lang wachten en overleggen met familieleden die ik eerst niet kon bereiken, heb ik een taxi kunnen vinden die heeft geholpen mijn zieke neef in de auto te dragen. Je denkt bij een ziekenhuis aan te komen en alle hulp te krijgen. Maar nee hoor, ik kreeg een rolstoel toegeschoven waar hij zeker vier uren lang heeft gewacht voordat hij geholpen kon worden door niet eens een assistent specialist. Nee, een arts in opleiding. Schandalig gewoon.

Na vele uren verloren te hebben komt men tot de conclusie dat hij een beroerte heeft gehad. Veel kostbare uren waarin er veel gedaan kon worden zijn zomaar verloren gegaan, vertelde een Nederlandse vriend van mij, die neuroloog is, toen ik terug kwam in Holland. Zo had het helemaal niet mogen gaan.

Wat voor een land is dat? Nu is mijn neef verlamd en ik weet uiteraard niet wat de verdere prognose is, maar de schade had mogelijk beperkt kunnen worden. Ik hoorde van een familielid dat zo ook verkeersslachtoffers soms in een kamertje worden gelegd en niet de beste hulp krijgen. Er is niets eens een MRI scan op die afdeling waar gewonden worden binnen gebracht!  Niet eens een gekwalificeerde trauma-arts! Vind je het gek dan als je steeds moet lezen dat verkeersgewonden de volgende dag gewoon dood zijn? Ik denk het niet! Die mensen maken weinig kans.

De zogenaamde beleidsmakers daar hebben geen kaas gegeten van regeren. Op veel vlakken gaat het mis! Men is niet eens in staat om de hoofdstad netjes te houden! Een grote varkensstal!  Alles in dat land loopt ver achter en toch leeft men met het idee dat het “switie Sranang” is. Ja, het zal wel! Suriname (dus het volk) is gewoon een bananenrepubliek, laten we dat met z’n allen gewoon eerlijk toegeven!

K.M.

In de rubrieken ‘Ingezonden/ Aangeboden’ stelt GFC een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie.  De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.