PARAMARIBO, 1 jul – “Mensen die vol zijn van zichzelf, vol van hun eigen waarde, halen anderen niet neer, beroven anderen niet.” Dit stelt dr. Aminata Cairo, docent antropologie van de Southern Illinois University of Edwardsville, in de Verenigde Staten van Amerika. Gevoel van eigenwaarde stond centraal tijdens haar key note speech op de Tak’ tangi-bijeenkomst van culturele organisatie Naks in het Fort Zeelandia. Het is waar de voorvaders voor geleden en gestreden hebben.

En nagelaten. “De positieve nalatenschap is de kennis dat we waardig zijn als mensen, een keuze mogen maken om die boodschap te waarderen. Als ik waardig ben als mens sta ik niet toe dat anderen minderwaardig wordt behandeld”, zei Aminata Cairo. Meer dan wat ook is uit de slavernij een bewustzijn voortgekomen. Het bewustzijn dat een keuze kan en mag worden gemaakt “om een bepaalde verantwoordelijkheid op je te nemen.”

Daar is een prijs voor betaald. “De hebi’s moeten we laten waar ze zijn, daar hebben onze voorouders ze gelaten”, aldus Cairo. Naks, die zich vooral richt op ontwikkeling van Afro-Surinaamse cultuur, presenteerde ook zang, dans en drummuziek. “Laten we de vrijheid die we kregen van onze voorouders gebruiken om te werken aan de bevrijding en opbouw van Suriname”, bad Naks-voorzitter Siegmien Staphorst. Onder het enthousiaste publiek bevonden zich minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkhuisvesting en de Nederlandse zaakgelastigde Ernst Noorman.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.