Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Mensen die geen informatie hebben gaan eigen verhalen maken’

‘Mensen die geen informatie hebben gaan eigen verhalen maken’

door Samuel Wens

BROKOPONDO — Salomon Emanuels, cultureel antropoloog en kenner van de zeden en gewoonten van de Saramaccaners, is bekend met de vele (spraak)berichten die de ronde doen, maar erkent dat die veelal niet op feiten zijn gebaseerd. Hij meent dat de al slechte situatie in Brokopondo door deze berichten alleen maar erger wordt.

Aan de andere kant wijst hij erop dat veel te maken heeft met het wantrouwen van de plaatselijke gemeenschap naar de regering en instanties toe. Volgens de cultureel antropoloog wordt dit wantrouwen veroorzaakt doordat de diverse instanties die met het binnenland te maken hebben de bewoners niet of slecht voorlichten. “Mensen die geen informatie hebben gaan daardoor eigen verhalen maken”, reageert Emanuels tegenover de Ware Tijd.

“Niemand heeft behoorlijk aangifte gedaan”

Gewestelijke politiecommandant Ruben Dams

Dat de bewoners de overheid en andere autoriteiten niet meer vertrouwen, werd recent nog eens benadrukt. Clifton Lienga, directeur van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij, verzekerde dat het water uit de kraan niet is vervuild. Hij dronk zelf van het water, maar dat deed de mening van de gemeenschap niet veranderen.

Cyanide?

“Ik heb de geruchten ook gehoord en diverse audio’s en video’s zien langs komen op social media. Maar niemand heeft behoorlijk aangifte gedaan”, zegt Ruben Dams, de gewestelijke politiecommandant van Brokopondo, tegen de krant naar aanleiding van aanhoudende geruchten dat er een boot, vol beladen met cyanide, in het stuwmeer is gezonken.

Ook boottransporteurs die varen tussen de aanmeerplek en de goudvelden bij het stuwmeer kunnen tegenover de krant het spraakbericht niet bevestigen. Zelfs de man die het bericht heeft ingesproken, kan evenmin zeggen of er inderdaad een boot is gezonken en indien zo aan wie die toebehoort.

Maar dan nog zijn de dorpelingen moeilijk op andere gedachten te brengen en houden ze eraan vast dat er een boot is gezonken en daardoor het water is vergiftigd. Anderen gaan zelfs zo ver door te stellen dat mensen die het water hebben gedronken zijn doodgegaan. Een inwoonster deed ook soortgelijke uitspraken na een krutu te Brownsweg tegenover verslaggevers. Verder is er sprake van massale vissterfte.

Dood jongetje

Het recente sterfgeval van een jongetje werd ook gekoppeld aan het drinken van door cyanide verontreinigd water. Echter, zijn moeder Evelien Linga en hoofdkapitein Henkie Finisie van Brownsweg zeggen in afzonderlijke gesprekken met de krant dat het kind een natuurlijke dood is gestorven.

Linga zegt dat haar zoontje ziek was, maar geen symptomen van vergiftiging vertoonde, zoals buikpijn of braken. Bovendien zegt de moeder dat het gezin geen water uit het stuwmeer gebruikt, maar regenwater opvangt.

Andere geruchten die nergens bevestiging vinden, zijn dat Zijin Mining een cyanide bassin aanlegt in het gemeenschapsbos van Alasabaka in Brokopondo en dat kapitein Ronny Asabina van het dorp het gemeenschapsbos aan de goudmaatschappij heeft verkocht. De persoon die deze beschuldiging heeft uitgesproken, heeft intussen in een spraakbericht zijn excuses aangeboden aan de BEP-parlementariër.