Mensen binden zich hormonaal gezien op ongeveer dezelfde manier aan honden als aan baby’s. Dat zou blijken uit een nieuwe studie.

Als hondenbezitters in de ogen van hun huisdieren kijken, maken ze daarna meer van het zogenoemde knuffelhormoon oxytocine aan.

Daardoor gaan ze nog meer aandacht besteden aan hun hond en stijgt ook de productie van oxytocine bij het dier, zo melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De hormonale wisselwerking die in het artikel wordt beschreven is eerder gemeten bij interacties tussen moeders en baby’s.

Aaien

De Japanse onderzoekers bestudeerden bij hun onderzoek ontmoetingen tussen 30 hondenbezitters en hun viervoeters in een laboratorium. De proefpersonen aaiden en knuffelden de dieren gedurende een halfuur.

De wetenschappers hielden precies bij hoe lang de baasjes hun huisdieren in de ogen keken. Voor en na de interacties werd er urine afgenomen bij de proefpersonen en de honden. Op die manier kon hun hormoonproductie worden gemeten.

Vooral oogcontact bleek een sterke hormonale reactie op te wekken bij zowel mens als dier.

Oogcontact

De baasjes die hun huisdier het langst in de ogen hadden gekeken, bleken na afloop 300 procent meer oxytocine aan te maken. Ook de honden reageerden sterk op lang oogcontact; de dieren produceerden 130 procent meer van het knuffelhormoon.

Het effect leidt tot een soort vicieuze cirkel bij contacten tussen honden en mensen. De productie van oxytocine zorgt er namelijk voor dat baasjes en de viervoeters elkaar steeds opnieuw en langer aankijken, zo blijkt uit het experiment.

Vergelijkbare hormoonreacties zijn tot nu toe alleen gemeten bij interacties tussen mensen. Moeders en baby’s produceren bijvoorbeeld ook steeds meer oxytocine als ze elkaar aankijken.

Hacken

“Dit is een ongelooflijke bevinding”, verklaart onafhankelijk hondenexpert Brian Hare op Science Now. “Het suggereert dat honden het systeem hebben gehackt waarmee mensen zich aan elkaar binden.”

Meer onderzoek is echter nodig om definitieve conclusies te trekken over de relatie tussen honden en mensen, omdat bij de studie slechts 30 interacties tussen viervoeters en hun baasjes zijn onderzocht.

Hoofdonderzoeker Takefumi Kikusui is er echter van overtuigd dat er een sterke hormonale band kan ontstaan tussen honden en mensen. Zelf is hij ook hondenbezitter. “Ik hou erg veel van mijn honden en zie ze meer als partners dan als huisdieren.”(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.