PARAMARIBO, 21 aug – Per dag worden duizenden liters melk gedumpt. “Weggegooid”, zegt Laurence Perreira van boerenbond VSMB. De enige afnemer, de door de staat beheerde Melkcentrale weigert de melk. Bijna drieduizend liter van de aangeleverde melk wordt dagelijks afgekeurd. Dat is sinds ruim een maand het geval.

De melkcentrale voerde onlangs een nieuwe testmethode in. De boeren hebben daar geen problemen mee. Alleen, het opkoopgedrag is er sindsdien wel grilliger van geworden. Melk die afgekeurd wordt, wordt de volgende dag weer aangeleverd. En dan blijkt dezelfde hoeveelheid ineens wel goed. “Dit schept verwarring onder de boeren, want de ene keer is de melk wel goed en de andere keer niet”, zegt Perreira tegenover de Times of Suriname.

De onzekerheid onder de boeren neemt alleen maar toe. De Melkcentrale vervult een sleutelrol in het behoud van de melkveeteelt. Andere melkproducenten zijn ook verplicht lokaal melk op te kopen. Maar die houden zich er niet aan. De import van melkpoeder is ruim tweehonderd procent goedkoper. Perreira vermoedt dat de Melkcentrale dezelfde kant uit wil. “We maken ons zorgen. We derven inkomsten en de centrale doet niets om verandering te brengen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.