Dit is een bericht van GFC Nieuws

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Meisjes met autisme hebben relatief goede sociale vaardigheden, waardoor hun autisme vaak niet herkend wordt.

Autisme manifesteert zich bij meisjes anders dan bij jongens. Psycholoog Carolien Rieffe en collega’s van het Autisme Centrum en INTER-PSY (Groningen) rapporteren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Autisme.

Informatie over autisme bij meisjes is schaars. Wat we weten over autisme is vooral gebaseerd op onderzoek onder jongens en mannen.

Dat kan een probleem zijn, zegt de Leidse hoogleraar Ontwikkelingspsychologie Rieffe: ‘Als we het ziektebeeld voor jongens met autisme als standaard nemen, is de kans groot dat autisme bij meisjes niet wordt opgepikt.’

Om dit te veranderen, onderzochten Rieffe en haar collega’s hoe autisme zich manifesteert bij meisjes.

De onderzoekers analyseerden het gedrag van 68 tieners, meisjes en jongens, zowel met als zonder autisme.

Meisjes, of ze nu wel of niet aan autisme lijden, reageerden met meer empathie dan jongens.

Volgens Rieffe en haar co-auteurs hebben meisjes met autisme het grote voordeel dat ze veel van de sociale regels goed begrijpen.

Toch moeten hun zorgverleners zich hier niet door laten misleiden, omdat het niet noodzakelijkerwijs duidt op een sterk vermogen tot empathie of de vaardigheden om daadwerkelijk goede sociale relaties en vriendschappen te kunnen vormen.

Foto ter illustratie.

Dit is een bericht van GFC Nieuws

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.