De offline gehaalde website Megaupload.com maakt een nieuwe start. Onder de naam Mega wil oprichter Kim Dotcom een filesharingdienst opzetten die op een paar punten afwijkt van het oude concept.

Dat laat Dotcom weten aan Wired.

Mega zal net als zijn voorganger een dienst worden die gebruikers in staat stelt om in een paar klikken, grote, bestanden te kunnen uploaden naar de cloud.

Het grote verschil zit volgens Dotcom in de beveiliging. Gebruikers kunnen zelf aangeven wie de bestanden wel en wie de bestanden niet mag downloaden. In de praktijk komt het erop neer dat bestanden op twee manieren worden versleuteld.

Bovendien wordt de versleuteling bij de gebruiker opgeslagen en niet bij Mega. Medewerkers van het bedrijf kunnen daardoor niet zien wat er op de servers gezet wordt door gebruikers. Volgens Dotcom kan Mega daardoor ook nooit aangeklaagd worden voor de inhoud van de bestanden.

Megaupload.com werd in januari van dit jaar door de FBI offline gehaald. De rechtszaak rond de website is nog bezig. De oprichter en zijn medewerkers worden onder meer aangeklaagd voor het schenden van auteursrechten.

Op de website werd massaal auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals films en muziek gedeeld.

Van het neerhalen van Megaupload door de FBI heeft Dotcom naar eigen zeggen geleerd. Hij zegt dat Mega de servers in verschillende landen gaat neerzetten, waardoor het niet afhankelijk is van de wetgeving in één bepaald land.

Ook kunnen bestanden op de servers niet langer gedupliceerd worden. Als een bepaald liedje of bepaalde video honderd keer wordt geüpload, worden er honderd unieke bestanden aangemaakt met evenzoveel unieke sleutels.

Eén enkel verzoek om het bestand offline te halen omdat auteursrecht geschonden wordt is daarmee niet voldoende. Voor alle honderd bestanden moet een apart verzoek worden ingediend bij de rechter.

Om zichzelf niet helemaal tot aartsvijand van de film- en muziekindustrie te maken geeft Dotcom de bedrijven ook toegang tot de servers van Mega. “Ze kunnen illegale kopiën van hun werk verwijderen, maar in tegenstelling tot eerder, kunnen ze ons er nu niet verantwoordelijk voor stellen.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.