PARAMARIBO, 22 aug – Het meerderheidsaandeel bij cambio’s behoort binnenkort mogelijk tot het verleden. Dit dan als het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname hun zin krijgen. In het wetsvoorstel Toezicht op Geldtransactiekantoren wordt een maximum gesteld van veertig procent. Parlementariërs van zowel coalitie als oppositie vinden het ongehoord.

Het heeft er veel van dat eigenaren van cambio’s gestraft worden. “Is het een zonde om rijk te zijn? Heeft de regering er problemen mee als er rijke Surinamers ontstaan op basis van zweet onder de oksel, arbeid en durf om te investeren? Is dit het beleid van de regering?”, vroeg Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) in het parlement. Het kan er niet in dat ondernemers hun aandelen straks moeten verkopen. Ook Henk Ramnandanlal (MC/Palu) heeft ook geen begrip voor deze aanpak.

Dat er meer toezicht moet komen op het geldverkeer, is buiten kijf. Alleen, weet Ramnandanlal niet of dit de juiste manier is. Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) begrijpt niet waarom eigenaren ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden in het voorstel. Dit kan alleen bij een eenmanszaak. De meeste cambio’s zijn naamloze vennootschappen. Het heeft er alles van dat de concurrentiepositie tegenover het bankwezen verzwakt moet worden. Koste wat kost.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.