PARAMARIBO, 4 apr – In Suriname is het aantal personen dat zichzelf het leven beneemt, groter dan het aantal verkeersdoden. Dit stelt Tobias Graafsma, klinisch psycholoog en hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het zich jaarlijks manifesterende verschil baart zorgen. Het aantal zelfmoorden blijkt de laatste jaren ook steevast boven de honderd uit te komen. Een nationale aanpak van het fenomeen zelfmoord is niet langer uit te stellen.

Op zijn minst is er behoefte aan een nationaal plan van aanpak. Apart opererende organisaties die zich inzetten tegen zelfmoord, moeten nauw samenwerken. “We willen de neuzen in dezelfde richting krijgen en samen nadenken over een nationale aanpak”, zegt Graafsma tegenover de Ware Tijd. de universiteit organiseert alvast een symposium, in samenwerking met de Internationale Associatie voor Preventie van Suïcide, IASP.

Ook organisaties uit het Caribisch gebied zijn uitgenodigd. De bedoeling is vooral informatie uitwisselen. Suriname heeft behoefte aan een protocol gerichte hulpverlening. Het symposium zou de bouwstenen kunnen helpen vormen. Ook is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Volgens officiële cijfers was er een voorlopige piek in 2008, toen honderd en acht en veertig zelfmoorden geregistreerd werden. In 2010 waren het er elf minder en in 2011 stokte de meter op honderd en zeven en twintig.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.