Surinamers en Ghanezen in Amsterdam hebben veel vaker een hoge bloeddruk dan autochtone Nederlanders. Ze lopen daarmee een veel groter risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit de eerste voorlopige bevindingen van de Heliusstudie, een omvangrijk wetenschappelijk onderzoek van de GGD en het AMC, schrijft Het Parool.

Volgens de krant heeft van de Amsterdamse Ghanezen boven de zestig jaar liefst negentig procent een hoge bloeddruk. Creoolse Surinamers in dezelfde leeftijdsgroep zitten net onder dat percentage. Hindoestaanse Surinamers scoren met bijna driekwart ook hoog. ‘Dat de helft van de autochtone Nederlandse zestigplussers een hoge bloeddruk heeft, is ook akelig, maar het gaat om de verschillen’ zegt één van de initiatiefnemers van het onderzoek tegen de krant.

Uit de bevindingen tot dusver blijkt ook dat bijna de helft van de Hindoestaans-Surinaamse zestigers in Amsterdam diabetes heeft. Dat is een groot verschil met de autochtone zestigplussers, van wie twaalf procent suikerziekte heeft. Lees verder in Het Parool.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.