Een 4-jarige jongen met een geschiedenis van maagklachten, braken en een opgezette buik belandde op de operatietafel waar artsen meer dan een dozijn spoelwormen verwijderden die leefden in zijn ingewanden.

De jongens, wiens naam niet wordt genoemd, leeft in het noordwesten van Kameroen, waar ontworming niet bekend is en of niet wordt toegepast, vanwege het ontbreken van fondsen.

Ascariasis, de medische term voor spoelwormen, is een darmparasiet, die in zijn volwassen vorm 15-40 cm lang en 0,3-0,6 cm breed is. De besmetting gebeurt door het inslikken van eitjes die op de grond of in irrigatiewater via stoelgang terechtgekomen zijn.

De eitjes worden pas besmettelijk wanneer ze al enkele weken op de grond liggen, zodat een infectie door direct contact weinig waarschijnlijk is. De larven komen uit in het maag- en darmkanaal, en dringen de bloedstroom binnen. Ze migreren via de longen naar de keelholte, waar ze weer worden ingeslikt en in het darmkanaal terechtkomen, waar de volwassen wormen leven.

Volwassen wormen kunnen gevaarlijk zijn als ze migreren naar de darm, lever en galwegen. Het weefsel wordt dan beschadigd en geïnfecteerd. Zo kan een buikvliesontsteking ontstaan, een zeldzame complicatie die, indien niet meteen behandeld, levensbedreigend kan zijn.

Het bericht Meer dan een dozijn wormen verwijderd uit ingewanden 4-jarige jongen verscheen eerst op GFC Nieuws.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.