De regenboogvlag is dit jaar veel meer te zien op balkons, erven, gevels en aan vlaggenmasten. Dat geeft de Pride month extra glans, vindt Imran Taus, coördinator van deze maand vol evenementen. “Dat zoveel bedrijven en personen zichtbaar hun betrokkenheid bij de LGBT-gemeenschap laten zien, geeft aan dat de Surinaamse samenleving zich er steeds bewuster van wordt dat deze groep Surinamers er gewoon bij hoort.”

De Pride month Suriname is afgelopen maandag van start gegaan. De evenementen waren goed bezocht, vertelt Taus. “De belangstelling is goed, niet alleen voor de activiteiten met een feestelijk karakter maar ook voor events met een informatief en educatief karakter. We hebben de maand rustig opgebouwd en een divers programma in elkaar gezet, met voor elk wat wils.”

De derde editie van het speciale Pride month-filmfestival begon dinsdag met de Braziliaanse film “Hoje Eu Quero Voltar Sozinho (The Way He Looks)”. Ambassadeur Laudemar Aguiar Neto sprak het goed opgekomen publiek toe over de positie van de LGBT-community in Brazilië. Taus benadrukte dat het belangrijk is om open te staan voor de situatie en ervaringen van LGBT’s in andere landen. Films geven ons de mogelijkheid om over de grens te kijken.

Juan Pigot, voorzitter van PAREA Suriname blikte terug op de geschiedenis van dit filmfestival en het succes hiervan. Elke dinsdag van oktober is er een film in het nieuwe pand van het Braziliaans cultureel centrum. De komende dinsdag is het de beurt aan Argentinië met de misdaad-/dramafilm: “Muerte en Buenos Aires”.

Op 11 oktober is het Coming Out Day, op deze dag staan Surinaamse “Pride Stories” centraal. Verschillende mensen uit de LGBT-gemeenschap gaan vertellen waar ze trots op zijn en hun coming out. Met als doel inspirerend te zijn richting de LGBT-gemeenschap dat zij er niet alleen voorstaan. Zo zal onder andere dj C-Futego spreken, maar ook transgender Quinny en een vader van een jonge LGBT-er.

Op zaterdag 13 oktober kunnen ouders en kinderen komen slagballen, volleyballen en voetballen. Ook toeschouwers zijn van harte welkom om te genieten van muziek en gezelligheid. Deze dag wordt afgesloten door Damaru & The Love Messengers. Cultuur is er in de tuin van de Nola Hatterman Art Academy, bij het event “Wasserette” op zondag 14 oktober. De sfeervolle afsluiting zal plaatsvinden door Stimofo.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.