Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Mediterraans eten helpt tegen depressie

Mediterraans eten helpt tegen depressie

Er is groeiend bewijs dat sommige voedingsmiddelen een belangrijke rol spelen bij de gemoedstoestand van mensen. Het mediterraanse dieet staat hierdoor opnieuw in de belangstelling.

In een grote studie die onlangs werd gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association zeggen wetenschappers dat het mediterraanse dieet een minstens 30% kleinere kans geeft op het krijgen van een depressie. Dat geldt in de wetenschap als een opvallend hoog percentage.

Het mediterraanse dieet kenmerkt zich door veel groente, fruit, hele granen, noten, vis, olijfolie, en weinig alcohol en rood vlees. Het dieet is ook meerdere malen in verband gebracht met een lagere sterfte door hart- en vaatziekten. Dat zou onder meer komen door een gunstig effect op de cholesterolwaarden in het bloed.

Serotonine

Het onderzoek bevestigt eerdere studies waaruit blijkt dat het mediterraanse dieet het serotonine-niveau in de hersenen op peil houdt. Serotonine is een neurotransmitter die van belang is voor de gegevensoverdracht in de hersenen. Een tekort aan deze stof wordt in verband gebracht met depressies en met agressief gedrag. Medicijnen zoals anti-depressiva zijn bedoeld om het serotonineniveau in de hersenen te reguleren. Mediterraans eten wordt door sommige onderzoekers bestempeld als een natuurlijk anti-depressivum.

Ontstekingsremmers

Het mediterraanse dieet heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, die eveneens een rol spelen bij de bestrijding van depressies. De ontstekingsremmers in het mediterraanse dieet zijn vooral afkomstig van vis en noten. Het zijn omega-3 vetzuren en mineralen zoals magnesium en selenium. Maar ook goede, onverhitte olijfolie (omega-9) is een ontstekingsremmer. In olijfolie zit een natuurlijke stof die sterk lijkt op de niet-steroïde ontstekingsremmers in middelen als ibuprofen en aspirine. Olijfolie heeft bij dagelijks gebruik ook een gunstige werking op het serotonineniveau.

Granen en groenten

Het gehalte aan serotonine in je lichaam wordt gunstig beïnvloed door het eten van complexe koolhydraten, zoals volkoren granen. In aardbeien en in groene groenten zoals spinazie zit veel foliumzuur, waarvan ook vermoed wordt dat het helpt tegen het ontstaan van depressies. Volkoren granen, groente en fruit vormen een wezenlijk onderdeel van het mediterraanse dieet.

Vitamine D

Wetenschappers discussiëren over de vraag of het gezondheidseffect van het mediterraanse dieet wordt beïnvloed door de gunstige werking van vitamine D. De mediterraanse volken krijgen door het zonlicht in hun streken meer daglicht dan Noordeuropese volken en daarmee ook voldoende vitamine D. Een gebrek aan deze vitamine wordt in verband gebracht met een hogere kans op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt ook dat veel mensen met een depressie gebrek aan vitamine D hebben. Vitamine D is een van de stoffen die het serotonineniveau op peil houdt.

Sommige onderzoekers denken dat juist de combinatie van zonlicht en het mediterraanse dieet zorgt voor het goede effect op de gezondheid. Daarom adviseert een groep Amerikaanse wetenschappers degenen die weinig daglicht krijgen extra vitamine D te slikken.(dokterdokter.nl)