Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Medicatie voor oudere patiënt vaak niet gebruiksvriendelijk

Medicatie voor oudere patiënt vaak niet gebruiksvriendelijk

Een pil uit een strip drukken, een tablet doormidden breken of het openen van een verpakking zou bij ouderen tot problemen leiden. Dat schrijft NU.nl.

De medicatie voor oudere patiënten is zo gebruiksonvriendelijk dat 95 procent van de ouderen minstens één praktisch probleem bij het gebruik van het medicijn ervaart.

Dat zegt farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom van de Universiteit Utrecht naar aanleiding van een onderzoek onder zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar of ouder. Tien van de ouderen boven de 70 jaar hadden zulke problemen met hun medicatie dat dit voor verslechtering van de gezondheid van de patiënt zorgde.

Notenboom onderzocht ouderen omdat zij vaker kampen met beperkingen die het innemen van medicatie bemoeilijken. Zo hebben zij vaker artritis, Parkinson of een verslechterd zicht. Tijdens het eerste deel van het onderzoek ondervroeg Notenboom 317 patiënten van 65 jaar of ouder tijdens een telefonisch interview. Hen werd gevraagd naar de ervaringen met het gebruik van verpakkingen van Omeprazol. Eén op de vier zegt problemen met het openen van de verpakking te ervaren.

Oplossing

Twee derde van de deelnemers zegt een oplossing te hebben gevonden om de problemen op te lossen. Toegepaste oplossingen zijn bijvoorbeeld hulp van de partner, familie of buren. Ook het gebruik van keukenhulpmiddelen en het overbrengen van de geneesmiddelen naar een andere verpakking zouden genoemd zijn.

Tijdens het tweede deel van het onderzoek werden 59 zelfstandig wonende mensen van 70 jaar of ouder tijdens een interview aan huis gevraagd naar de hun ervaringen met hun medicatie. Deze ouderen gebruikten minimaal drie verschillende orale geneesmiddelen.

Klinisch relevant

In totaal noemden de deelnemers 211 problemen en werden 184 oplossingen gemeld. Drie deskundigen beoordeelden de problemen en zien dat het overgrote deel niet als klinisch relevant wordt beschouwd, maar wel ongemak veroorzaakt.

“De farmaceutische industrie steekt veel tijd, energie en geld in het toetsen van nieuwe medicatie”, zegt Notenboom. “Maar ze letten hierbij alleen op de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de medicijnen. De gebruiksvriendelijkheid wordt vrijwel niet onderzocht, terwijl het zeker een effect kan hebben op de werking en de veiligheid. Een voorbeeld: als een patiënt alleen zijn medicatie kan nemen wanneer een buurman hem daarbij helpt, dan levert dat problemen op als de buurman op vakantie gaat.”(NU.nl)