Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Marokko is hoge prijzen zat: begint boycot tegen benzine, zuivel en Sidi Ali

Marokko is hoge prijzen zat: begint boycot tegen benzine, zuivel en Sidi Ali

Genoeg is genoeg, zegt Marokko, en ging de maand Ramadan in terwijl een nationale Mokataa (boycot) tegen drie dure producten al enkele weken aan de gang was.

Een anonieme groep riep met succes Marokkanen online op om geen zuivelproducten meer te kopen van Danone en geen benzine meer te tanken bij de Afriquia pompstations van de rijkste man van Marokko: miljardair en huidig minister van Landbouw en Visserij Aziz Akhannouch.

Verzoening

Vorig jaar circuleerde het gerucht dat de eigenaren van Afriquia een nieuw, goedkoop merk zouden introduceren: Moove Oil, waar Marokkanen tegen veel lagere prijzen zouden kunnen tanken.

Danone riep begin mei op tot verzoening, nadat inkoopmanager Adil Benkirane iedereen die de boycot steunde een “landverrader” had genoemd, en beloofde een prijsverlaging tijdens Ramadan voor verse gepasteuriseerde melk.

De oproep voor de boycot wordt breed opgevolgd. Ook mineraalwater van het merk Sidi Ali viel in ongenade. Mevrouw Thla Ouhaddou klaagde bij omroep Alyaoum 24 dat Sidi Ali alle bronwater uit Oulmès wegdroeg, terwijl de bewoners zonder drinkwater zitten.

Een week later zou zij haar verklaring intrekken: zij had de beschuldigingen moeten doen op instigatie van Alyaoum 24, verklaarde zij.

 

Wijze Marokkanen

De activisten beschuldigen politici van de regerende Parti de la justice et du développement (PJD) dat die meehelpen concurrenten van deze artikelen te verdrijven en de prijzen van belangrijke producten kunstmatig hoog te houden.

Hoewel de pijlen voorlopig gericht zijn op deze drie producten, gaan de protesten vooral om de al maar stijgende prijzen van basisvoedsel en –producten.

De reactie van de regering is niet bemoedigend. Communicatieminister Moustafa al-Khalfi zei in een toespraak dat dit type activisme illegaal is en vroeg “Marokkanen, die altijd al bekend stonden om hun wijsheid en rationaliteit, om de boycot van melk op te schorten.”

Ook maatschappelijke organisaties lijken hun vingers niet in het openbaar te willen branden aan de kwestie.

Foto: Oulmès