Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Marokkaanse onderwijzers al drie weken in actie, politie grijpt hard in

Marokkaanse onderwijzers al drie weken in actie, politie grijpt hard in

Redactie GFC Nieuws — Duizenden jonge Marokkaanse leerkrachten overspoelden in het weekend de straten van Rabat. Zij zijn al drie weken in actie en besloten zaterdagavond hun kamp in de hoofdstad op te slaan op de stoepen van het parlement. De onderwijzers zijn vastbesloten in actie te blijven tot de regering naar hen luistert.

De Marokkaanse regering begon in 2016 leerkrachten tijdelijk in dienst te nemen met contracten die zij jaarlijks verlengde. De “contractarbeiders” zijn geen ambtenaar en zitten in een lagere loonschaal. Bij hun pensionering maken zij aanspraak op een pensioen van 40 procent van hun laatste salaris.

Zij mogen niet solliciteren voor een permanente betrekking en kunnen zomaar ontslagen worden. De lesgevers eisen nu gelijke behandeling.

100 doden

Zaterdag liepen zij de hele dag door Rabat in protest. ‘s Avonds marcheerden de meesters en juffen van het onderwijsministerie naar het parlement. Daar staken zij kaarsen aan en trokken een geïmproviseerd kamp op voor het gebouw van de volksvertegenwoordiging.

Toen zij na twee uren nog niet waren vertrokken, sloeg de politie op hen in met knuppels en bestookte hen met waterkanonnen.

De onderwijsgevenden hadden deze zaterdag, 23 maart, speciaal gekozen om te verwijzen naar een massaal studentenprotest in Casablanca. Op deze zelfde dag in 1965 werden minstens 100 studenten doodgeslagen bij een protestmanifestatie.

Werkloosheid

Marokko kampt nog steeds met een hoog werkloosheidscijfer. Volgens de Marokkaanse Haut Commissariat au Plan, het Hoge Commissariaat voor Planning (HCP) daalde de werkloosheid in 2018 licht van 10,2 procent naar 9,8 procent in 2017.

Marokko leunt zwaar op internationale leningen om sociaaleconomische en infrastructuurprojecten af te ronden en het begrotingstekort te dekken.

Het HCP schat dat de algehele overheidsschuld zal stijgen tot 82,5 procent van het bbp in 2019. Verschillende hoge ambtenaren hebben gewaarschuwd dat een stijgende buitenlandse schuld de economie van Marokko negatief zou kunnen beïnvloeden.

Het bericht Marokkaanse onderwijzers al drie weken in actie, politie grijpt hard in verscheen eerst op GFC Nieuws.