Recreatief gebruik van wiet verhoogt het risico op een aantal typen zaadbalkanker. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southern California.

De onderzoekers keken naar het drugsgebruik van 163 jonge mannen met zaadbalkanker en vergeleken dit met het drugsgebruik van 292 gezonde leeftijdsgenoten.

Mannen die wel eens wiet gebruikt hadden, bleken twee keer zo vaak bepaalde typen zaadbalkanker te krijgen, namelijk niet-seminomen en gemengde kiemceltumoren.

Deze tumoren komen meestal voor bij jonge mannen en hebben een wat slechtere prognose dan een andere vorm van zaadbalkanker, seminomen.

“We weten niet wat marihuana in de teelballen doet wat zorgt voor de ontwikkeling van kanker. Mogelijk heeft het te maken met het endocannabinoïde systeem, het gebied in de hersenen dat reageert op de werkzame stoffen in wiet. We weten dat dit systeem belangrijk is in de vorming van sperma”, zegt Victoria Cortessis.

De wetenschappers ontdekten ook dat mannen die cocaïne gebruikten juist een minder hoog risico liepen op niet-seminomen en gemengde kiemceltumoren. Omdat dit effect van cocaïne in deze studie voor het eerst is voorgekomen, is er aanvullend onderzoek nodig om dit resultaat te bevestigen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Cancer, een tijdschrift van de American Cancer Society.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.