De afgelopen 35 jaar lijkt de bereidheid van mannen om mee te doen aan fysiek uitdagende activiteiten te zijn afgenomen. Dat blijkt uit een groot vergelijkend onderzoek van 72 studies over sensatie-zoeken.

Het onderzoeksteam van de University of St Andrews uit het Verenigd Koningkrijk publiceerden hun studie deze week in het tijdschrift Scientific Reports.

De bevindingen van het team ondersteunen de stelling dat sommige sekseverschillen die tot uiting komen in gedrag, als reactie op recente culturele veranderingen zijn afgenomen.

Sensatie-zoeken is een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand sterk de wens heeft dingen te doen die nieuwe of intense ervaringen geven, ook als er risico’s aan verbonden zijn.

Eind jaren ‘70 van de twintigste eeuw waren mannen eerder geneigd te zeggen dat ze iets risicovols wilden doen dan vrouwen, zoals parachutespringen of bergbeklimmen.

Over de afgelopen paar decennia is dat verschil een stuk kleiner geworden: mannen zoeken minder naar heftige ervaringen. De gemiddelde scores van de mannen komen nu gevaarlijk dicht in de buurt van de vrouwelijke. Vrouwen zijn niet meer risicovol gedrag gaan vertonen.

Het vermoeden van de onderzoekers is dat het verschil tussen man en vrouw kleiner is geworden door een afname van de gemiddelde fitheid, waardoor de interesse in fysiek uitdagende activiteiten is afgenomen.

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat de vragen enigszins gedateerd zijn. De onderzoeksmethode die in de verschillende onderzoeken werd gebruikt past de zogenaamde Zuckerman’s Sensation Seeking Scale toe (Zuckerman’s sensatie-zoekschaal). Daarin wordt skiën bijvoorbeeld als nieuwe ervaring gezien.

De studie laat ook zien dat de verschillen tussen de seksen op andere vlakken niet zijn veranderd. Mannen hebben consequent hogere gemiddelde scores dan vrouwen als het gaat over het niet leuk vinden van saaie of repetitieve activiteiten.

Deze stabiele sekseverschillen tonen mogelijk aan dat mannen aanleg hebben voor het zoeken naar nieuwe activiteiten, in combinatie met sociale factoren die risicovol gedrag bij mannen hoger wordt gewaardeerd dan bij vrouwen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.