Mannen en vrouwen zien echt anders. Mannen hebben meer moeite met kleuren, maar kunnen beter omgaan met snel bewegende beelden dan vrouwen.

Dat schrijven onderzoekers in Biology of Sex Differences.

De onderzoekers vergeleken het zicht van mannelijke en vrouwelijke proefpersonen die niet kleurenblind waren en scherp zagen, eventueel met behulp van een bril of contactlenzen.

In het eerste experiment moesten de vrijwilligers kleuren beschrijven. Mannen bleken een iets langere golflengte nodig te hebben dan vrouwen om dezelfde tinten te kunnen onderscheiden. Bovendien hadden de mannen in een groter deel van het kleurenspectrum moeite met het onderscheiden van kleuren.

In een tweede experiment werd onderzocht hoe goed mannen en vrouwen contrast zien. Hiervoor keken de proefpersonen naar afbeeldingen met donkere en lichtere horizontale en verticale strepen.

De strepen wisselden elkaar af, waardoor de plaatjes flikkerden. De proefpersonen moesten aangeven of ze horizontale of verticale strepen zagen. Mannen bleken beter met deze bewegende plaatjes om te kunnen gaan dan vrouwen.

Dit verschil tussen mannen en vrouwen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Maar waarom de evolutie voor dat verschil gezorgd heeft, is niet duidelijk, zegt onderzoeker Israel Abramov.

Het onderzoek is gepubliceerd in Biology of Sex Differences.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.