Mannen en vrouwen die hun eerste kindje verwachten reageren anders op stress als gevolg van relatieconflicten. Dat blijkt uit onderzoek van de Pennsylvania State University.

De onderzoekers concludeerden dat bij mannen verhoogde stressniveaus – hoeveelheid van het stresshormoon cortisol – tijdens conflicten afhingen van de vijandigheid.

Hoe meer vijandigheid in de discussie, des te hoger waren de stressniveaus bij de man. Voor de zwangere vrouwen gold dit niet.

Ook het herstel na de ruzie – de hoeveelheid cortisol 20 minuten na afloop – verschilde. Gespannen mannen herstelden minder snel dan gespannen vrouwen na een vijandige discussie. Als de koppels niet boos op elkaar waren, vonden de onderzoekers geen verschil. Hetzelfde patroon zagen de onderzoekers bij de koppels die vaak ruzie hebben.

“Vijandigheid en negativiteit in een relatie hebben een grote invloed op de geestelijke gezondheid en het welbevinden van een koppel”, velt onderzoeker Mark Feinberg.

“Tijdens een zwangerschap is het nog belangrijker om goed om te gaan met stress, vanwege de risico’s van stress voor zowel de moeder als het ongeboren kind.”

Voor het onderzoek bestudeerde Feinberg samen met zijn collega’s 138 heteroseksuele koppels die hun eerste kind verwachten.

De koppels vulden vragenlijsten in en discussieerden gedurende zes minuten twee keer over algemene onderwerpen en drie keer over onderwerpen die voor problemen zorgen binnen de relatie. Met behulp van speeksel bepaalden de onderzoekers op drie verschillende momenten de hoeveelheid cortisol in het lichaam van de deelnemers.

“Vrouwen zien de discussies, ook al zijn ze negatief van toon, wellicht als een teken van betrokkenheid bij elkaar”, probeert Feinbert het verschil te verklaren.

“En dit is misschien nog wel belangrijker omdat vrouwen zich kwetsbaar voelen tijdens zo’n eerst zwangerschap.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.