PARAMARIBO, 8 sep – Het managen van de nationale financiële huishouding valt steeds moeilijker. Dat het niet te ontkennen valt, bewijst het huidige tekort aan vreemde valuta. De wisselkantoren of cambio’s kunnen de vraag al lang niet meer aan. Toch heet het officieel dat er niets aan de hand is.

De Centrale Bank van Suriname vindt zelfs dat de samenleving ‘ook een verantwoordelijkheid’ heeft. Wat die verantwoordelijkheid precies inhoudt, wordt er maar niet bij gezegd. Een toch wel opmerkelijke stelling, omdat juist van de ‘bank der banken’ verwacht wordt, en terecht, dat die het allemaal in het oog houdt. En ook bewaakt. Kennelijk is ook daar de kluts kwijt. Volgens de bank is over de afgelopen maanden ruim honderd en dertig miljoen dollar op de markt gegooid.

Het is het bedrag waarmee getracht is de wisselkoers voor de dollar stabiel te houden. Zeker is nu wel dat de interventie niet geleid heeft tot een stabielere toestand voor de langere termijn. Het is precies het laatste dat de burger zorgen baart. De cirkel is er compleet mee, omdat onzekerheid leidt tot vlucht in vreemd geld ten koste van de eigen munt. Het is niet het sociale en economische punt waar je als bestuurder wil belanden.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.