Mannen zonder vrouw zorgen slecht voor zichzelf, leven ongezond en gaan eerder dood dan vrouwen. Volgens uroloog René Kropman van het HagaZiekenhuis in Den Haag is dat hun eigen schuld.

“Wanneer je wilt dat mannen gezonder gaan leven, moet je je eigenlijk op hun vrouw richten”, zegt Kropman vooraf aan de Men’s Health Week, die komende maandag van start gaat. In deze week voor Vaderdag wordt aandacht gevraagd voor de ongezonde man boven de 40 jaar.

Vrouwen worden gemiddeld 79 jaar, mannen 74. “Mannen overlijden op jongere leeftijd vaker door verkeersongelukken en na hun 40e hebben ze meer last van bijvoorbeeld longkanker”, zegt Kropman.

Volgens hem komt dat vooral doordat ze ‘risicovoller’ gedrag vertonen en meer roken en drinken en vetter eten. “Vooral oudere mannen in sociaal lagere klassen en zonder vrouw zijn een stuk ongezonder.”

Mannenhuis

Waar het precies door komt dat mannen slecht voor zichzelf zorgen, weet Kropman niet. “Het is iets wat al eeuwenlang speelt. In de 17e eeuw had je een mannenhuis, waar senioren samen woonden en verzorgd werden. Oudere vrouwen leefden in hofjes waar ze voor zichzelf en elkaar zorgden.”

Hij noemt een ander opvallend voorbeeld: “In het ziekenhuis had ik een poster opgehangen over mannen en hun gezondheid. Mannen liepen er langs zonder er een blik op te werken, vrouwen lazen het aandachtig.”

Heeft het dan eigenlijk wel zin om zo’n mannenweek te organiseren in ziekenhuizen? “Eigenlijk moeten we ons op vrouwen richten, dan gebeurt er tenminste wat bij de mannen.”

(Spitsnieuws)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.