Een nieuwe techniek zet met behulp van magneten het zelfvernietigingsproces van cellen in werking.

Dat schrijven Zuid-Koreaanse wetenschappers in Nature Materials.

Lichaamscellen zijn in staat om zichzelf te vernietigen. Dit proces heet apoptose. Het lichaam gebruikt dit mechanisme om van oude, beschadigde of geïnfecteerde cellen af te komen. Bij kanker werkt dit proces vaak niet goed of is uitgeschakeld. Hierdoor blijven zieke cellen zich delen met alle gevolgen van dien.

Door de nieuwe techniek is het mogelijk om met behulp van magneten de zelfvernietigingsschakelaars van cellen te bedienen. Het is de onderzoekers gelukt om hiermee gekweekte darmkankercellen te vernietigen.

Hiervoor werden magnetische nanodeeltjes aan antistoffen gebonden. De antistoffen binden op hun beurt aan een eiwit dat zich aan de buitenkant van een cel bevindt, de zogenoemde death receptor 4.

Door de cellen met de daarop bevestigde nanomagneetjes bloot te stellen aan een magnetisch veld, slaagden de onderzoekers erin om het vernietigingsproces van de cel in gang te zetten.

Van gekweekte darmkankercellen werd ruim vijftig procent vernietigd. Ook bij intacte zebravissen leidde de techniek to het afsterven van de cellen met de magneetdeeltjes. De onderzoekers denken dat de techniek ook werkt bij andere eiwitten die een vergelijkbaar mechanisme in gang zetten.

Jammer genoeg is de methode is vooralsnog niet te gebruiken bij de behandeling van mensen met kanker. Onderzoeksleider Jinwoo Cheon laat weten dat er momenteel nog geen magneten beschikbaar zijn met voldoende precisie en penetratiekracht om diepliggende tumoren te bereiken.

Ook moeten de eventuele gezondheidsrisico’s van de techniek nog in kaart worden gebracht.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.