Ambassadeur Henry Mac Donald

PARAMARIBO- “Dit is een deel van het buitenlands beleid van de Surinaamse regering. Het proberen zoveel mogelijk Surinamers te krijgen in regionale- en internationale organisaties”. Dat zegt Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken nadat de CARICOM afgelopen woensdag in New York, haar volle ondersteuning heeft gegeven aan Suriname.

Ambassadeur Henry Mac Donald werd voorgedragen tot plaatsvervangend Hoge Commissaris voor Mensenrechten op het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten te Genève. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken is deze Mensenrechten Commissie een erg belangrijk orgaan.

De huidige Voorzitter van de Derde Commissie, Ambassadeur Mac Donald, kan indien de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties goedkeuring aan de CARICOM voordracht verleend, de plaats van de huidige plaatsvervangend Hoge Commissaris, mevrouw Kyung-wka Kang, innemen. Zij zal na 6 jaar in deze functie te hebben gediend, deze aan het eind van het jaar neerleggen.

De plaatsvervangend Hoge Commissaris legt verantwoordelijkheid af aan de Hoge Commissaris en fungeert tijdens zijn of haar afwezigheid als vervanger en geeft leiding en supervisie aan de mondiale mensenrechtenprogramma’s en activiteiten.

Mac Donald zegt dat velen niet stil staan bij het feit dat Suriname in de afgelopen 15 jaren gebouwd heeft aan haar internationale mensenrechten expertise. “We beginnen nu pas de vruchten te zien, daar steeds meer Surinamers belangrijke posities in de internationale mensenrechten instituten en lichamen beginnen te ambiëren en ook in te nemen.”

Hoewel er enorm veel concurrentie van deskundigen uit andere regionale groepen verwacht kan worden, verwacht de CARICOM dat hun kandidatuur vanwege de rijke ervaring van de Surinamer grote kans maakt om in deze hoge positie benoemd te worden.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.