Harry Kensmil

Harry Kensmil

PARAMARIBO – Harry Kensmil is onlangs op 79 jarige leeftijd overleden. Hij was de oud minister en oud-directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Energie. Maandag 4 juni wordt de oud minister begraven te Marius Rust. Er wordt eerst een rouwdienst gehouden in de Grote Stadskerk.

Cameron en Harry Kensmil waren altijd beste vrienden. Zij slaagden op 17 jarige leeftijd op het Mulo. De twee jongens hebben acht jaar hierover gedaan. Na hun opleiding zijn beiden bij de overheid van Suriname gaan werken. Cameron meldt dat hij een ware vriend heeft verloren.

In de tijd van de coup was Harry Kensmil destijds een top ambtenaar. Bouterse had destijds opdracht gegeven om Harry Kensmil te arresteren. Hij werd 90 dagen in de gevangenis opgesloten. Harry deelde zijn cel met de toenmalige premier Henck Arron.

De herdenking van de coup in 2010 woonde Harry bij. Hij vond dit ‘weerzinwekkend’. Tijdens zijn toespraak meldde Kensmil het volgende: ‘Ondanks alles moeten we de staatsgreep in onze geschiedenis bewaard houden. Deze tragische gebeurtenissen mogen zeker niet worden weggewist.’