Een nieuwe internationale studie laat zien dat de zogenaamde protonpompremmers (maagzuurremmers), zoals omeprazol, esomeprazol en pantoprazol zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

In Suriname worden omeprazol en pantoprazol voorgeschreven. Beide medicijnen worden gebruikt voor de behandeling van maagklachten en reflux.

De bijwerkingen kunnen heftig zijn, bij langdurig gebruik, blijkt uit een nieuwe studie. Zo leidt het gebruik van zware maagzuurremmers tot een verhoogd risico op botontkalking, darminfecties en nierfalen, hartklachten en maagkanker.

De zware middelen worden volgens de onderzoekers te snel voorschrijven, terwijl met een gezondere leefstijl ook al veel winst valt te behalen.

Voor de nieuwe studie maakte dr. Al-Aly en zijn collega’s gebruik van medische data van de ‘U.S. Department of Veterans Affairs’.

De gegevens van 157.625 patiënten tussen 2002-2004 zijn gebruikt. De patiënten werden 10 jaar lang gevolgd door de onderzoekers.

Het bericht Maagzuurremmers die ook in Suriname worden voorgeschreven gelinkt aan ernstige ziekten verscheen eerst op GFC Nieuws.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.